6 months ago
Image may contain: one or more people
De sidste 3 uger har jeg gjort mig umage for at forstå konservatisme. Over 5x1 time har jeg sammen med @hrhaahr læst psykologen Jordan Petersons bog “12 regler for livet - en modvægt til kaos” til podcastet Manderegler for P1. Jeg er helt klart blevet klogere på ideologien. Lige nu er den fremherskende: i Italien, Ungarn, USA, Polen, Danmark, Brasilien og Sverige, Indien mm. hyldes de gamle dage, traditionelle kønsroller og et biologistisk menneskesyn fra samfundets top. Som feminister SKAL vi forstå bæstets natur. Jeg sidder tilbage med meget, men særligt at vi i vores læsning af konservatisme skal lære at skille på kravet om respekt og et værdigt liv (fair) og kravet om forudsigelighed, “orden”, tilpashed og (i mine øjne dermed) magt (ikke fucking fair). Hos Peterson er de to ting ofte det samme. Jeg forstår godt hvorfor denne bog har solgt 3 mio. eks. For hvide cishetmænd (og mange kvinder!) var der sikkert mere orden på sagerne før i tiden. Mig? Jeg foretrækker sgu at omfavne det kaos, der opstår, når folk sættes fri, selvom jeg erkender, det kræver emotionelt arbejde og vilje; at vi altid har gjort ting på én måde, er ikke i sig selv et argument for, at det er godt, det gør det bare sværere at ændre. Jeg var i tvivl om at gøre det her, men idoler som @contrapoints og Kate Manne har brugt tid på Peterson. Det betyder, det er vigtigt for feminismen. Podcastet ligger ude nu! Hugs venner, pas på hinanden.
nichni

nichni

Cishet? Forklar gerne.

y.n.eriksen

y.n.eriksen

Spændende. Den må jeg høre. - Min tilgang til Peterson går gennem hans afsæt i Jungs arbejde. For mig har han været til stor trøst i en dyb personlig krise. Jeg sorterer i det, han siger, og bruger det, der giver mening i mit liv. Og der er meget, men jeg ser ham ikke som et orakel. - Jeg tænker, som ham og som Jung, at vores psyke i høj grad er et produkt af den evolution, vi som art er undergået. Det forekommer indlysende. Det betyder på den anden side ikke, at vi ikke kan arbejde bevidst på at påvirke evolutionen. Det må også være en del af evolutionen. Siden vi gør det.

louandtheblue

louandtheblue

@lachrispack Apropos youknowwhat💪🏼

sara.ezban

sara.ezban

Jeg har det virkelig optursagtigt over det her. Jeg slugte de fire første afsnit i går og glæder mig til det sidste i dag. ❤️🔥

cristinahansondk

cristinahansondk

Tusind, tusind tak - det må være det, der menes med 'taking one for the team' ❤️. Jeg springer over læsningen og bliver klædt på af din podcast og contrapoints video - triple win!

damenselv

damenselv

Har lige hørt afsnit 4. Du er simpelthen overmenneskeligt tålmodig og rummelig. Jeg bøjer mig i støvet for din selvbeherskelse.

mrjmandersen

mrjmandersen

Lytter til podcast’en nu, og I siger begge sådan nogle kloge ting. @hrhaahr @emma.holten 🤩😎

malouskicph

malouskicph

Haha puh ham i afsnit 4.

jonasmunksounds

jonasmunksounds

Ham filosofen (er han virkelig rigtig filosof?) I afsnit 4...hold da op! Men kudos til dig for at være overbærende og tålmodig med ham.

sshine.mlight

sshine.mlight

Lytter til den nu, fed podcast! Og fedt oplæg på Roskilde Festival btw, det varmede hjertet ❤️

sixtenschroder

sixtenschroder

Om den offentlige debat: "Så lytter man jo ikke til hinanden. Så måler man bare pik med en eller anden på fjernsynet." 😂 Tak for rammende citat om samtalens væsen og tak for lærerige udsendelser

pernillegtz

pernillegtz

Tak for god podcast! Jeg kom til at læse Peterson, fordi min bror læste ham - og det var faktisk den første bog i hans liv han har færdiggjort. Så jeg følte, jeg måtte interessere mig for den. Jeg gik i gang og havde nok nogenlunde samme oplevelser som dig (uden de sofistikerede argumenter dog! Tak), og så syntes jeg den var kedelig så stoppede midt i. Men for min bror er den blevet en støtte i livet. Og jeg kan høre på ham at det ikke så meget er det konservative han tager med, men i høj grad reglerne om hvordan man møder andre mennesker og finder et godt ståsted for sig selv i verden. Og det synes jeg er positivt. En anden podcastide: interviews med folk der finder inspiration i ham - ikke intellektuelt (som Ole) men praktisk, i de små ting i hverdagen. Men er også med på at vi ikke behøver sprede det for meget 😂 tak for dine gode perspektiver!!!

annamangor

annamangor

Så god en podcast, tak! 👏🏻

cocoowino

cocoowino

SÅÅÅ godt❤️🙏🏽🕊

alexjosephgreen

alexjosephgreen

Hej @emma.holten jeg har netop hørt afsnit to. Du taler meget om individualiseringen i Petersons bog. Kan du uddybe hvorfor du mener dette? Personligt læser jeg individuelle regler, der har til formål at hjælpe dig ind i fællesskabet som er det vigtigste. Meget Durkheim-ish. Vil du uddybe dine tanker om Petersons individualisering? På forhånd tak.

ulriksamsoe

ulriksamsoe

Hej Emma! Jeg er i gang med at lytte din og Anders Hahrs podcast om Jordan Petersons 12 regler. Vildt interessant og absolut meningsfyldt 👍🏻! Men den her er til dig: du er superskarp og dine betragtninger folder ofte diskursionen endnu mere ud. Hvor er det (du) godt! Bedste hilsner Ulrik

upquark1

upquark1

Jeg har også hørt jeres podcast med stor fornøjelse. Undervejs i lytningen gjorde jeg mig bla. følgende betragtninger (uden at have læst bogen): Det er for mig at se, helt tydeligt at JBP ud fra et nordamerikansk samfundssyn og menneskesyn, hvor vejen til lykke skal findes i individet og ikke i så høj grad fællesskabet. Jeg synes I har en god debat herom, og at Emma rejser nogle gode kritikpunkter vedr. denne individ-baserede tankegang. Et bud på, hvorfor Anders er mere positivt stemt overfor JBP kunne være, at Anders kommer fra en sportsverden, som kommentator, hvor hele essensen jo er succes eller fiasko. Som elitesportsperson er man jo notorisk drevet af sejrsrusen, og det virker som om JBP's ideer også handler meget om at sejre og få individuel succes. Det fede ved sport er så, at sport foregår indenfor præcise regler og rammer. At der er stor gensidig respekt mellem spillere/hold/atleter, og at man anerkender når man har tabt til en bedre mand/kvinde/hold. I tennisverdenen har der gennem flere år været en rivalisering mellem de tre bedste spillere (Federer, Nadal og Djokovic). Som følge af deres indædte konkurrence og indviduelle vilje til sejr, har de fået det bedste frem i hinanden, og dermed givet publikum nogle kæmpe oplevelser. Som jeg hører jer fortælle om JBP og hans ideer lyder det som, at der er store berøringsflader med disse elementer fra sportens verden.

upquark1

upquark1

I øvrigt synes jeg det var nogle super gode og skarpe medværter/eksperter I havde inviteret, så props for det.

sirimschmidt

sirimschmidt

Tak fordi du deltog i dette program, dine kommentarer og indlæg er meget vigtige og skarpe. Og hatten af for at holde hovedet koldt når der bliver talt om hardwired egenskaber specifikke på køn 💪😊 tak!

mads_haahr

mads_haahr

Forbilledlig program om konstruktiv, ærlig og kritisk dialog med en opposition, frem for skyttegravsråberi, der har det med at præge sådanne emner disse år. TAK!

selinavvvv

selinavvvv

Hej Emma, tak for et super godt program! Du siger så mange kloge ting 🤙❤️

riebrodersen

riebrodersen

Filosoffen i afsnit 4.... Altid fedt med praksiseksempler, der illustrerer pointerne 😶

More